Nemea baby

Stran o otrocih, otroški opremi in družini

Poravnava zob z opornico in zdravljenje parodontalne bolezni

Nevidni zobni aparat Clear Aligner je v zadnjih letih precejšnja novost, saj je izdelan iz prozornih folij s formuliranim gelom, zato se pravzaprav sploh ne opazi, da pacient nosi opornico na zobeh. Ortodonti opornico vstavljajo tistim pacientom, ki imajo neravne zobe in napačen ugriz. Prednost opornice je tudi v tem, da jo je mogoče kadarkoli sneti in si temeljito umiti zobe. Zato lahko oseba vzdržuje optimalno ustno higieno tudi v času zdravljenja. 

Zobozdravstveno ambulanto je potrebno obiskati, če se pojavi vnetje dlesni, ki je na dolgi rok tudi najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih. Zobozdravniki tej bolezni rečejo tudi parodontalna bolezen. Pri tem pa je pomembno vedeti, da je paradontoza nepravilen izraz, ki ga sicer uporablja veliko ljudi, pojavlja pa se tudi v medijih in na spletu. Parodontoza je namreč slovnično pravilen izraz, ki se velikokrat zameša z nepravilnim izrazom, ki ga ni mogoče najti niti v slovarju knjižnega jezika

Dentalno zdravljenje z nevidno opornico za zobe 

Ortodontsko zdravljenje s prozorno opornico je namenjeno pacientom, ki nimajo tako izrazitih težav z nepravilno lego zobovja. Tisti pacienti, ki imajo zelo neravne zobe in večje razmike med njimi pa potrebujejo bolj kompleksno zdravljenje. Zobni aparat Clear Aligner se tako uporablja za zdravljenje pri :

  • Ravnanju zob in popravljanju ugriza 
  • Popravljanju razmika med zobmi 
  • Preprečevanju kislinske erozije zob in preprečevanju zlomov na že odkrušenih zobeh 
  • Težavah z mišicami in sklepi v čeljusti 

Poglavitne prednosti zdravljenja z nevidno opornico za zobe 

Prednost dentalnega zdravljenja z uporabo nevidne opornice za poravnavo zob je v tem, da je vsak zobni aparat izdelan po meri zobovja vsakega pacienta posebej. Zobozdravnik pri tem tudi večkrat prilagodi različne elemente, ki se nato zobovju popolnoma prilegajo. Opornica je tudi prijetna za nošenje in ne povzroča nelagodja, saj na materialu ni zaponk, zakovic in vijakov. 

V primerjavi s konvencionalnimi kovinskimi oporniki za zobe in zvezdicami se nevidne aparate lahko enostavno odstrani iz ust. To lahko pacienti storijo tudi pri jedi ali ko si temeljito umivajo zobe s ščetko in nitko. Prosojni zobni aparat je mogoče tudi enostavno očistiti. Vse našteto pa pripomore k temu, da so zobje pod opornico v času zdravljenja tudi ustrezno očiščeni in tako ne prihaja do razbarvanja ali medzobnega kariesa. 

Kako poteka dentalno zdravljenje z nevidno opornico?  

Dentalni center Škorjanc v Ljubljani poskrbi za celovito obravnavo, pri čemer zdravljenje z zobnim aparatom Clear Aligner poteka v več fazah. Pacient se najprej naroči v centru, kjer zobozdravnik ob prvem obisku opravi anamnezo, pregleda stanje zobovja in oceni, ali je oseba primerna za zdravljenje z nevidno opornico. Tem sledi izdelava ortopana, kjer se napravi natančen odtis zobovja. Naslednji koraki zdravljenja pa si sledijo takole: 

  • Izdelava treh različnih simulacijskih modelov opornice za poravnavo zob
  • Večkratna prilagoditev opornice, zato da se nevidni zobni aparat natančno prilagodi ustni votlini in zobovju. 
  • Pacient v ortodontski obravnavi nosi tri različne opornice z različno debelino, zato da zobozdravnik lahko doseže najmanjšo možno debelino opornice, ki nudi optimalno zdravljenje. 

Paradontoza s prvimi znaki, ki nakazujejo na bolezen 

Bolezen oziroma vnetje dlesni ali parodontoza se začne razvijati, ko se že dalj časa na zobeh nabirajo in kopičijo obloge, ki se sčasoma začno spreminjati v kamen na zobeh. Zaradi bakterijskih oblog se začnejo pojavljati prva vnetja dlesni, ki se lahko razširijo tudi na obzobna tkiva. V tej fazi pa se lahko že razvije paradontoza. Zato je potrebno obiskati zobozdravnika in začeti zdravljenje, še preden začnejo odpadati prvi zobje. Prvi znaki parodontalne bolezni so predvsem:

  • Rdeče in zatečene dlesni, ki lahko tudi krvavijo ter odstopajo od zobne sklenine 
  • Nastanek špranj med zobmi 
  • Spremenjen ugriz 

Parodontoza se zdravi z luščenjem in glajenjem zob

Zobozdravnik zdravi paradontozo s posebno tehniko čiščenja zobnega kamna in tehniko luščenja in glajenja korenin na zobeh. Profesionalno čiščenje kamna odstrani bakterijske obloge na dlesnih, glajenje korenin pa zmanjša nastajanje novih oblog. Med tem dentalnim zdravljenjem parodontalne bolezni je pomembno, da pacient skrbi za ustrezno ustno higieno in hodi na redne preglede k zobozdravniku. 

Zdravljenje parodontalne bolezni z laserjem 

Inovativni pristop laserskega zdravljenja parodontoze nudi Dentalni center Škorjanc v Ljubljani, kjer izkušeni zobozdravniki z uporabo laserja zdravijo mehka tkiva, na katerih se pojavljajo bakterijske obloge. Minimalno invazivni poseg z laserjem zagotavlja tudi hitrejše celjenje obzobnih tkiv ter zmanjšuje bolečine in krvavitve po opravljenem posegu. Lasersko zdravljenje preprečuje, da bi se parodontalna bolezen širila na ostale dlesni in obzobna tkiva. 

Družinska psihoterapija. Treba se je zavedati, da družina ni le skupek posameznikov, ampak sistem v katerem so vsi člani med seboj povezani. To kar se zgodi enemu, občutijo vsi. Preberi več …

V tej kategoriji:

Share:
Wordpress website enhanced by true google 404