Nemea baby

Stran o otrocih, otroški opremi in družini

Prehranski dodatki za uspešno zanositev in zdravo nosečnost

Plodnost in hormonsko zdravje, tako ženske kot moškega, je pomembno pri možnostih za zanositev. Še posebej takrat, kadar biološke zakonitosti napovedujejo slabše možnosti za zanositev po 30 letu starosti. Sicer pa se z neplodnostjo srečujejo tudi ženske in moški v dvajsetih letih. Četudi je par pripravljen na otroka, morda njuno telo ne daje optimalnih pogojev za spočetje otroka. Prav zato je zdrav življenjski slog pomembna sestavina za vzpostavitev hormonskega ravnovesja, ki vpliva na zdravje reproduktivnih organov in izboljšuje možnosti za oploditev. 

Tako si lahko par pomaga tudi na naraven način, in sicer z jemanjem posebnih naravnih prehranskih dodatkov, ki vsebujejo tiste minerale in vitamine, ki vplivajo na uspešno zanositev. Naravna prehranska dopolnila pa niso pomembna le v obdobju pred nosečnostjo, temveč jih je koristno jemati tudi v obdobju razvoja otroka v maternici, saj fetus skozi placento absorbira skoraj vsa hranila, ki jih mati uživa. Za zdravo nosečnost po tednih je zato pomembna tudi uravnotežena zdrava prehrana. 

Plodni dnevi kot pokazatelji hormonskega zdravja ženske 

Ovulacija in plodni dnevi v menstrualnem ciklusu so pomembni pokazatelji celotnega hormonskega zdravja ženske. Vzpostavitev rednih mesečnih ciklov pomaga ženski, da lahko natančneje spremlja obdobje ovulacije in plodnih dni, ki ustvarjajo podlago in predpogoj za uspešno zanositev

Za določitev plodnih dni se ženska lahko orientira glede na dolžino menstrualnega cikla, ki kaže raven progesterona v telesu. Ta spolni hormon pa je odgovoren za razvoj jajčnih celic, pravilno zorenje jajčec in njihovo potovanje skozi jajcevod. Delovanje progesterona pa ženska lahko vzpodbudi z uživanjem uravnotežene prehrane, bogate z vitamini in cinkom ter z uživanjem dodatkov s folno kislino. 

Stresorji, vnetja in adrenalne žleze vplivajo na plodnost 

Vnetja predstavljajo veliko oviro pri spočetju, zato je bistvenega pomena, da se obvladuje vnetna narava bolezni, kot je:

  • sindrom policističnih jajčnikov
  • endometrioza
  • avtoimunske bolezni 

Med kortizolom in vnetjem obstaja močna povezava, zato morajo ženske pred zanositvijo obvladovati stres in podpreti svoje nadledvične žleze, da bi zagotovile, da bo telo in živčni sistem pripravljen na vse spremembe, ki jih prinaša kasnejša nosečnost po tednih. Pri tem uravnotežena prehrana in prehranski dodatki lahko dodatno podprejo delovanje hormonskih žlez, ki vplivajo tudi na redne menstrualne cikle, ovulacijo in tako zvišujejo možnosti za zanositev. 

Stresorji, vnetja in adrenalne žleze pa vplivajo tudi na moško plodnost in moške spolne hormone. Zato so iz Vitanovala tudi zanj razvili naravno prehransko dopolnilo Fertility+, ki z visokimi vsebnostmi cinka in pomembnih vitaminov in mineralov poskrbi za krepitev imunskega sistema, izboljšuje kakovost semenske tekočine in povečuje moško plodnost. 

Pomembnost rednega uživanja vitaminov med nosečnostjo 

Medtem ko redno jemanje vitaminov med nosečnostjo ni namenjeno nadomestitvi zdrave prehrane, lahko pomaga pri preprečevanju prehranskih vrzeli, saj zagotavlja dodatna mikrohranila, ki so pomembna za zdrav razvoj ploda. Dopolnjevanje prehrane z vitamini zmanjšuje tveganje za prezgodnji porod in preeklampsijo, ki pri nosečnici povzroča nevarno visok krvni tlak. Med pomembnejše vitamine za zdravje otroka v maternici in nosečnico spadata: 

  • Vitamin D: pomemben vir vitamina D je sončna svetloba, zelo malo pa ga telo dobi iz prehrane. Zato ginekologi priporočajo, da ženske med nosečnostjo jemljejo dopolnila s tem vitaminom, ki pomaga ohranjati zdrave kosti, zobe in mišice. 
  • Vitamin C: nizek vnos vitamina C je lahko povezan z zapleti, kot je visok krvni tlak nosečnice in anemičnost. Zato je pomembno, da ženska v prvem, drugem in tretjem trimesečju, ki se meri kot nosečnost po tednih, jemlje dodatke z vitaminom C. Tako je Vitanoval razvil posebna naravna prehranska dopolnila Fertility+ z visokimi vsebnostmi vitamina C, ki ščiti celice in pomaga ohranjati zdravje. 

Vloga cinka za zdravo nosečnost po tednih 

Ne glede na to, ali je ženska v prvem, drugem ali tretjem tromesečju nosečnosti, je za zdravo nosečnost po tednih priporočljivo redno jemanje prehranskih dopolnil, ki imajo visoko vsebnost cinka. Ustrezna oskrba s cinkom je pomembna zato, ker cink skrbi za pravilno celično delitev, sintezo in rast proteinov. Vsi ti procesi pa so ključnega pomena za zdrav razvoj zarodka in kasneje ploda v maternici. 

Cink uspešno opravlja svojo nalogo tudi pred zanositvijo, saj krepi imunski sistem in uravnava ženske spolne hormone. Dodatki z visokimi vsebnostmi cinka povečujejo možnosti za zanositev, saj ta mineral uravnava menstrualne cikle, plodne dneve in ovulacijo ter spodbuja delovanje jajčnih celic in razvoj jajčec. 

Jemanje folne kisline pred in med nosečnostjo 

V prvih 28 dneh po zanositvi se lahko razvijejo okvare nevralne cevi, ki vplivajo na možgane in hrbtenjačo ploda, in prirojene okvare zarodka, kot so razpoke v ustih in srčne napake. Zato je folna kislina pred nosečnostjo in tudi po tem, ko je zanositev uspešna, pomembna za zdrav razvoj zarodka. 

Ker je približno polovica vseh nosečnosti nenačrtovana in mnoge ženske v prvem tromesečju niti ne vedo, da so zanosile, je zato priporočljivo, da vsaka ženska, ki bi lahko zanosila, dnevne vzame približno 400 do 600 mikrogramov folne kisline, začenši pred spočetjem in kasneje skozi celotno nosečnost po tednih. Pri tem naravna prehranska dopolnila Fertility+ iz Vitanovala v eni kapsuli vsebujejo kar 600 mikrogramov folata oziroma vitamina B9, kar popolnoma zadosti dnevni potrebi po tej sestavini. 


Inovativni sistem Invisalign omogoča poravnavo položaja zob in griza s prozornimi opornicami, ki zagotavljajo maksimalno nevidnost. Preberi več …

V tej kategoriji:

Share:
Wordpress website enhanced by true google 404