Nemea baby

Stran o otrocih, otroški opremi in družini

Ste že slišali za fotoobčutljiva sončna očala z dioptrijo?

Ljudje, ki sicer uporabljajo korekcijska očala, se po sončna očala ne morejo preprosto odpraviti v najbližjo drogerijo ali optiko, kot to večkrat storijo tisti, ki nimajo težav z vidom. Potrebujejo namreč posebna, po meri izdelana sončna očala z dioptrijo, ki jih lahko dobijo le tako, da se pred tem odpravijo na merjenje dioptrije na okulistični pregled. Z njimi oči dobro zaščitijo pred soncem in UV žarki ter hkrati poskrbijo za dober vid, zato so takšna sončna očala z dioptrijo v poletnih mesecih praktično nepogrešljiva!

Zaščitite svoje oči pred soncem na najboljši način!

Podobno kot to velja za klasična korekcijska očala, so tudi sončna očala z dioptrijo sčasoma doživela precejšen razvoj. Danes imamo tako na voljo številne možnosti, med katerimi lahko izbiramo. Najsodobnejše različice tako zagotavljajo še boljšo zaščito oči pred ultravijoličnimi sončnimi žarki kot nekdaj, obenem pa so postala očala udobnejša za nošnjo in estetsko še bolj dovršena. Če že nekaj let ali celo že kakšno desetletje še vedno nosite ista sončna očala z dioptrijo, je morda čas, da se naročite na okulistični pregled in si privoščite nova. Za to obstaja kar nekaj razlogov:

  • vaše oči bodo tako bolje zaščitene,
  • takšna očala so veliko bolj udobna,
  • poskrbeli boste za boljši vid,
  • videti boste bolj moderno.

Sončna očala z dioptrijo, katerih stekla se prilagajajo UV žarkom 

V zadnjih letih je močno narastlo zanimanje za t. i. fotoobčutljiva stekla. Njihova posebnost je, da jih lahko uporabljate tako v zaprtih prostorih kot zunaj. Kot pove že njihovo ime, se namreč odzivajo na količino UV sevanja, ki so mu izpostavljena. Ko niste na soncu, bodo tako stekla brez barve oziroma zelo svetla. Zunaj oziroma na prostem, kjer ste izpostavljeni sončnim žarkom, pa se zatemnitev ustrezno poveča. Močnejša ko bo ultravijolična svetloba, intenzivnejša bo zatemnitev stekel, s tem pa tudi zaščita vaših oči.

Na kaj morate biti še posebej pozorni pri izbiri? 

Kot že rečeno, je izbira danes večja kot kdaj koli prej, zato se je pred izbiro ustreznih okvirjev, predvsem pa stekel, dobro informirati o tem, kakšna so sploh na voljo in kakšno zaščito vam omogočajo. Ne glede na to, ali se odločite za fotoobčutljiva stekla ali ne, morate v primeru, da kupujete sončna očala z dioptrijo, ki jih boste uporabljali za zaščito oči pred ultravijoličnimi žarki, paziti na naslednje:

  • očala morajo zagotavljati tako zaščito pred UVA kot UVB sevanjem (t. i. zaščita pred širokim spektrom UV žarkov),
  • očala ne smejo biti pretesna, po drugi strani pa ne pretirano ohlapna, 
  • zagotovljena mora biti zaščita pred vdorom sončne svetlobe z vseh strani, torej tudi ob strani. 

Pametno je, da se pred nakupom izvede okulistični pregled 

Morda ste sicer pred kratkim opravili okulistični pregled. Vendar pa ni nujno, da je dioptrija pri obeh očesih še vedno enaka, kot je bila nedolgo tega. Spremenila se je lahko dioptrija pri enem očesu ali celo pri obeh, zato je okulistični pregled dobro opraviti tik preden se odločite za nakup novih očal. Že manjša odstopanja pa lahko močno vplivajo na to, kako (ne)zadovoljni boste oziroma je lahko razlog, da je čas za nova sončna očala z dioptrijo. 

Kadar se odločamo za nakup novih pripomočkov za korekcijo vida, je zato vedno smiselno, da se okulistični pregled opravi ponovno. Na srečo je okulističen pregled kratek in vam ne bo vzel veliko časa, a je vsekakor pomemben, saj boste le s pravo dioptrijo res dobro videli. Zato je okulistični pregled pred nakupom novih očal vsekakor pametna odločitev. Poleg tega pa vam bodo na pregledu znali tudi svetovati, kakšna stekla in očala bi bila najboljša rešitev za vas in za vaše oči.

https://www.youtube.com/watch?v=4eDiss3Xmro

Kam na merjenje dioptrije?

Čakalne dobe pri okulistih so zelo dolge, zato vam priporočamo, da se na okulistični pregled odpravite k optiku. Tam bo okulistični pregled prav tako strokoven, vendar pa boste veliko hitreje na vrsti. Tako vam na okulistični pregled ne bo treba čakati več mesecev, ampak boste na vrsti praktično v nekaj dneh. Na njem vam bodo izmerili dioptrijo tako za običajna korekcijska očala kot za sončna očala z dioptrijo, po želji pa tudi za leče. Obiščite torej spletno stran mojoptik.si in se naročite na okulistični pregled za merjenje dioptrije!

V tej kategoriji:

Share:
Wordpress website enhanced by true google 404