Nemea baby

Stran o otrocih, otroški opremi in družini

Lesene železnice, kot še nikoli

Marsikatri od staršev se sprašuje ali lahko lesena želenica v teh digitalnih časih še razveseli otroka in presenečeni bi bili, če bi videli, kako se z njo igra vsak dan več otrok. Leseni vlakci in lesene železnice ter ceste so mogoče celo tako popularne, kot niso bile še nikoli. Razlogov za to pa je pravzaprav več in v naslednjih odstavkih jih bom nekaj naštel. Pa si jih poglejmo.

Eko barve

Vse bolj smo ekološko ozaveščeni. Pred nekaj leti še pomislili nismo, da bi v deklaracijah prebirali kaj vsebuje neko živilo. Vse tiste oznake s črko E nam niso pomenile nič. Dandanes je marsikdo pred njimi še preveč prestrašen, saj večina snovi ne samo, da ni nevarnih, ampak je celo esencialnih in jih potrebujemo. Žal pa nekatere so, druge spet so alergene, veliko staršev pa je šlo celo v takšne skrajnosti, da so pričeli vse mogoče dodatke otrokom omejevati do te mere, da so sedaj zares razvili netoleranco. No, eko barve, s katerimi je danes pobarvanih kar precej lesenih vlakcev (poglejte deklaracijo), je torej s tem doseglo neko kvaliteto, o kateri prej nismo niti razmišljali.

Kvalitetno obdelan les

To je drugi pomemben faktor. Zares si ne želimo, da bi v roke prijeli leseno zgradbo, del železniške proge ali vlakec in si zabodli trsko v roke. Slabo obdelan les v resnici ni bil nikoli del igrač, vendarle pa so enotni standardi na področju evropske unije končno dosegli, da na trg ne hodi več tako veliko cenenih kitajskih izdelkov, ki so bili lahko prej nevarni, kot pa zabavni. Kvalitetno obdelan les je potem tudi lažje pobarvati in polakirati in takšni izdelki so tudi trajno obstojni, če se z njimi lepo dela.

Lesene železniške proge

Možnost elektrifikacije

Niti pomislili nismo, da bi leseni vlakci lahko sami vozili. Kaj takšnega je bilo rezervirano samo za navadne vlake na kovinskih progah. Lesene sicer tudi nimajo vgrajene elektrike, vendar pa so lokomotive lahko na baterijo, nekatere pa imajo že zelo močne akumulatorje, kar pomeni, da bo takšna lokomotiva lahko tudi v visoke klane vlekla po nekaj vagonov in se zlepa ne bo spraznila. Če imate za njo vagon s power bankom, vam lahko naokoli vozi ure in ure. Ampak pazite preden kupite vsako lokomotivo, saj se na USB polnijo redke, še bolj pa so redke tiste, ki so dovolj zmogljive za tak zalogaj. Vprašajte prodajalca, če jih lahko preskusite.

Možnost kombiniranja

To je nekaj najlepšega. Proge praktično vseh proizvajalcev lesenih vlakcev se lahko kombinira med seboj. Ne glede na to ali ste jih kupili v kakem diskontu, ali ima vlak oznako IKEA, lahko se kombinira tudi z železnico podjetja Brio, Janod, Bigjigs in mnogih drugih, zaradi česar so primerni tudi kot darilo za tiste, ki doma že poseduje leseno železniško progo, brez skrbi, da bi izdelek ne pasal k obstoječi kompoziciji. Osebno so mi slednje najbolj všeč, sploh njihova lesena železnica je nekaj posebnega, praktično pravljična in ko jo sestavljate in se otroci z njo igrajo v vseh mogočih postavitvah, boste takoj razumeli, zakaj je nekaj evrov dražja.

V tej kategoriji:

Share:
Wordpress website enhanced by true google 404