Risanke za otroke ali za odrasle?

Včasih je veljalo, da so risanke za otroke, odraslim pa so namenjeni igrani filmi. No, vsaj v času moje mladosti je bilo tako, veliko pred tem, ko so se prve risanke dejansko pojavile, pa je bilo ravno obratno. Animirani filmi so bili namreč sprva ravno tako namenjeni odraslim in so imeli odrasle tematike, šele nato so ugotovili, da bi bilo odlično narediti tudi risanke za otroke.

Klasičen primer tega je Pink Panter, ki je bil sprva zgolj karakter, ki se je za kratek čas pojavil v uvodu igranega filma o ukradenem diamantu, nato so ga prestavili v samostojno risanko, in ko je ta prejela filmsko nagrado Oskar in postala precej priljubljena, so starostno mejo počasi spustili in rožnatega junaka nekoliko bolj prilagodili tudi otrokom.

risanke

Otroci so s pričetkom ustvarjanja risank posebej zanje dobili svoje urice pred televizijo oziroma posebne otroške programe, ki nas odraslih niso kaj prida zanimali. Povsem veseli smo bili, da so risanke za otroke (risanke.eu) skrbele, da smo imeli ob vikendih zjutraj malo miru, pa tudi večerna risanka je bila za otroke dober opomin, da je treba v posteljo.

risanke-za-otroke

Potem pa je na področju risank prišlo do še ene revolucije, ki se je pričela z Levjim kraljem. Ta je bil namreč ena prvih celovečernih risank, ki je bila narejena tako, da njena ciljna skupina ponovno niso bili zgolj otroci, temveč tudi odrasli. In ti so se nad njo navdušili, zaradi česar je prišlo do nastanka vse več celovečernih animiranih ali delno animiranih filmov, v katerih uživajo tako odrasli kot otroci. Lahko bi rekli, da so risanke povezale dve ali celo tri generacije in poskrbele, da starši in otroci ali stari starši in otroci tudi skupaj kdaj odidejo v kino ali pogledajo televizijo in se ob tem skupaj nasmejijo ter zabavajo.

Risanke torej nikakor niso več nekaj, kar bi ostalo v domeni otrok, saj so narejene z veliko inteligence in upoštevajo vse zakonitosti igranih filmov. Vsebine so zabavne in včasih celo poučne, zato so v veselje tako starim kot mladim, računalniška animacija pa seveda učinkovito skrbi, da je mogoče v narediti tudi filme, ki so delno risani, delno igrani, precej realne.

V tej kategoriji: